Safari aktuális

  • On 2013-10-28 ·
  • By ·

Újabb Golabchi világrekord
 Újabb Golabchi világrekord

Világrekord Marco polót lőtt a híres hegyi vadász Hossein “Soudy” Golabchi. A csigák hossza 71 és 72 hüvelyk, összpontszáma 256 SCI pont.

 

 

 

Óriási óriás jávorantilop

A világranglista második helyére küzdötte magát az az óriás jávorantilop trófea, melyet egy szerencsés vadász ejtett el a Közép-Afrikai köztársaságban. A szarvak hossza 54 hüvelyk, összpontszáma 141 7/8 SCI pont.

Óriási óriás jávorantilop

Vadbirka monitoring Mongóliában

Hangay Mountains Argali
 Hogy az argalik lelövési kvótáját meghatározhassák állomány felmérést végeztek Mongóliában. Négy szervezett működött közre ebben, a Grand Slam Ovis Klub, a Vadbirka Alapítvány (Wild Sheep Foundation, a Mongol Vadászok Szövetsége és a Mongol Környezetvédelmi és Turisztikai Minisztérium. A SCI Alapítványa támogatott egy kutatást, melyben összehasonlították a vadászok által elejtett kosok életkorát a természetets okok miatt elpusztult állatokéval. Szerették volna megtudni, hogy a vadászatnak milyen hatása van a vadbirkák koreloszlására és a vadbirka populációk természetes dinamikájára. A kutatás eredménye azt bizonyította, hogy az elejtett állatok átlag életkora magasabb, mint a természetes okok miatt elpusztultaké. Tehát a vadászok az érett egyedeket veszik ki a populációból, melyek átlag életkora 9,4 év, míg a természetes okok miatt elpusztultak átlag életkora csak 8,7 év. Következésképpen a vadászatnak nincs befolyásoló szerepe a vadbirkák korosztályi eloszlására a mongóliai vizsgált területeken.

 Tadzsik nagykövet és az SCI Alapítványa

SCI alapítványának vadmegőrzésért felelős helyettes igazgatójával, Matt Eckert-tel, találkozott a Tadzsik nagykövet. Matt elmagyarázta a nagykövetnek, hogy milyen fontos, hogy folytassák a Marco poló argalin végzett kutatásokat, melyek érintik a helyi közösségek jövőbeni közgazdasági fejlesztését miközben a faj fenntarthatóságát is biztosítják.

 

Vélemény: Az oroszlánt nem kellene a veszélyeztetett fajok listájára felvenni.

Vélemény Az oroszlánt nem kellene a veszélyeztetett fajok listájára felvenni
Az amerikai Hal és Vadvédelmi Tanács petíciót kapott több állatvédő szervezettől, hogy az afrikai oroszlánt helyezzék a veszélyeztetett fajok listájára. Csak akkor helyeznek egy fajt a veszélyeztetett fajok listájára, ha azt a kihalás veszélye fenyegeti.

Tényleg az oroszlánok helyzete ennyire szörnyű ? Szerencsére nem. A legfrissebb tanulmány szerint az oroszlán populáció példányszáma a 32.000 és 35.000 között van. Afrika szerte 27 országban van elterjedve ebből 9 országban megközelítően 1000-es példányszámmal van jelen. A populáció 68%-a biztonságos élőhelyeken él. Mik is a biztonságos élőhelyek?

  1.  A populáció legalább 500 oroszlánból áll.
  2. A populáció védett vagy kontrolált vadászat van a területen
  3. A populáció stabil vagy növekszik.

Tíz ilyen terület van egész Afrikában.

A legjobb tudományos eredmények szerint sincs az oroszlán a kihalás szélén. Az oroszlánok megőrzésének egyik legfontosabb eszköze a pénz. Tanzánia az oroszlán vadászatából 2008 és 2011 között 75 millió dollárt profitált. Tanzánia 15 fotó-safari területéből csak 4 terület áll meg a saját lábán üzletileg, a fennmaradó 11-et  a területen folytatott vadászatból kapott bevétel tart el. A vadászatból befolyt bevételek nélkül a területek nem tudnák visszaszorítani az orvvadászatot, és nem is lehetve vadmegőrzést folytatni.

Az oroszlánt nem veszélyezteti a kihalás, de a faj komoly kihívásoknak van kitéve. A legfontosabb az orvvadászat visszaszorítása. A vadász turizmus 3700 embernek ad munkát, ami összességében 88240 ember megélhetését szolgálja. A vadászat mindenképpen a megoldás része. A jelentős oroszlán populációval rendelkező országok mind elfogadtak oroszlán kutatási programokat csak sajnos nincs mindegyiknek anyagi erőforrása erre. Ezért is ezeknek az országoknak szükségük van a vadászat nyújtotta pénzügyi erőforrásokra.

Az oroszlánt fenyegető legnagyobb veszély nem a vadászat, hanem a veszélyeztetett fajlistára való felkerülés.

Hírek az óriás lóantilopról

hírek_az_óriás_lóantilopról
A Cangandala lóantilop populációja jól szaporodik a kezdeti nehézségek óta. A 2013-as év befogásának fő célja a megjelölt rádiótelemetriás vevő készülékekkel ellátott állatokon a rádiótelemetriás készülékek cseréje, illetve egy-két nem szaporodó nőstény egyed befogása és hormon injekció beadása a sikeres peteérés elérése céljából, volt. Eddig meg nem jelölt állatok befogását is célúl tűzték ki, hogy minél több állaton legyen adó vevő készülék.

A vizsgálat fő célja, hogy információt gyűjtsenek a populáció állapotáról, orvvadászati tevékenységről stb. Az állatok megtalálását nehezítette, hogy az esős évszak elhúzódása miatt még mindég nagy volt a takarás. Összesen 10 bikát és 10 tehet láttak el jeladóval. A 7 felnőtt bika nagyon reprezentatív szarvakkal rendelkezett 52 és 58 hüvelyk között. Az egyik tehenet az altató injekció beadása után megtámadta egy hímoroszlán. Csak a helikopter szirénája tudta elzavarni a nagymacskát. A tehén csak apróbb sérüléseket szenvedett el és, amit a jeladója is igazolt, felépült a sérüléséből. Az oroszlán jelenléte nem jó hír a lóantilopoknak, de a fő probléma mégis két lábon jár. Rengetek húrkot találtak főleg az itatók környékén. A megjelölt állatok 20%-án volt valamilyen sérülés, melyet a húrkok okoztak, többnek a lába is hiányzott emiatt. A vizsgált populációról megállapítható, hogy nem csökken, de nem is növekszik, stabilizálódott, sajnos 100 körüli alacsony létszámon.