Ifjú Nimródok találkozója Telkibányán

  • On 2015-07-17 ·
  • By ·

A SCI Közép-magyarországi Egyesülete a fiatal korosztály köreiben nagyon fontosnak tartja az ismeretterjesztést, a jövendő vadászgenerációk és természetbarátok nevelését. A korábbi bejegyzésben olvasható saját szervezésű táboron túl más helyszíneken is szívesen részt vesznek tagtársaink az ilyen jellegű programokban. Szóljon erről most egy tartalmas beszámoló.

Az Országos Magyar Vadászkamara Borsod Abaúj Zemplén megyei Területi Szervezete 2008 őszétől rendszeresen szervez az Ifjú Nimródok számára különféle programokat, mely azóta elkötelezett mozgalommá nemesedett. Nem titkolt célunk volt a legfogékonyabb korosztályok természet közeli, vadászias nevelése, vadászhagyományaink megismertetése és nagy múltú vadászkultúránk értékeire való figyelemfelhívás, a közösséghez tartozás igényének felkeltése a gyerekekben.

Mindezek szellemében, az idei nyáron is megszerveztük az Ifjú Nimródok találkozóját a varázslatos Telkibányán, amely a kezdetek óta nagyon sikeres.

A 30 gyermek részére kidolgozott programsorozat biztosította a széleskörű ismeretek megszerzésének lehetőségét. Mostani táborunkban a világ különböző tájainak vadállományát és azok vadászati módjait hoztuk közelebb az Ifjú Nimródjaink szívéhez. Mindezekben, olyan vadászberkekben híres előadókat kértünk fel élménybeszámolóra, akik a különböző földrészeken hosszabb-rövidebb időt töltöttek el vadászattal és vadmegfigyeléssel.

Ezen ismeretek átadásában nagy segítségünkre volt Hámori Csaba, a Safari Club International Közép-magyarországi Egyesületének tagja, aki a jegesmedve, jávorszarvas és grizzly vadászatairól-élőhelyeiről mesélt a gyerekeknek, valamint ezek trófeáit is megsimogathatták. A legjobban a jegesmedve vadászata villanyozta fel a vadászcsemetéket.

Névtelen melléklet (00059)

Névtelen melléklet (00062)

Az élménybeszámoló remélhetőleg mindvégig elkíséri majd őket gondolataikban vadászataik során és eszükbe juttatja egy-egy vadászatra felkészülvén, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. Megtudhatták, hogy mennyire fontos az időjárási viszontagságoknak megfelelő üzembiztos fegyver, ugyanis egy „csütörtök” a vadászatot segítő kutyák, vagy rosszabb esetben akár a saját életükbe is kerülhet majd.

A hét folyamán számos más előadó élményeit hallgathattuk meg a világ minden tájáról: Gyimesi György, Németh Attila, Kis B. Zoltán, Kovács József, Támba Miklós. Ezen felül Szabon Gábor az Utánkeresők Baráti Társaságának mindennapjairól, Lontai László a Nemzeti Parkok és a vadászok, vadgazdálkodók kapcsolatának fontosságáról, Kisteleki Gergely a solymászatról, Hézsely Péter a zártkerti muflonokról, Bóta István a trófeák bírálatáról, kikészítéséről, Boda Zoltán a lovakról, Budai Péter az erdészetek feladatáról és Szemán Jenő a hivatásos vadász-élet szépségéről meséltek interaktív előadás keretében a gyermekeknek. Természetesen az előadások mellett a hajnali és esti vadlesek, valamint a légpuskás lövészet is elmaradhatatlan programok voltak a Kéked és Környéke FTVT és az Északerdő ZRT kezelésében lévő területeken, mely alkalmak során betekintést nyertek a vadászati kultúránk és hagyományaink ápolásának fontosságába is.

A vadászattal kapcsolatos programok mellett fontosnak tartjuk a történelmi hagyományok ápolását, ennek keretén belül helytörténeti kiállítást tekintettünk meg és egy túrát tettünk a füzéri vár falai között.

Tisztelet és köszönet illeti mindazon embereket, akik munkájukkal és tudásukkal hozzájárultak a fiatalok igaz vadásszá válásában!

Bótáné Batta Olga

OMVK BAZ megyei területi Szervezete

Kulturális és Hagyományőrző Szakbizottság Elnöke