Zambia feloldja a nagymacskák vadászati tilalmát

  • On 2015-05-20 ·
  • By ·

A Zambiai Nemzeti Hírügynökség május 15-ei bejelentése szerint Zambia kormánya feloldja a két éve tartó tilalmat, mely a nagymacskák (oroszlán, leopárd és egyéb fajok) vadászatára vonatkozott. A turizmusért felelős miniszter, Jean Kapata jelentette be a tilalom feloldását egy lusakai sajtótájékoztatón. A miniszterasszony elmondta, hogy a leopárd vadászatát (szigorú kvótarendszer alapján) már a 2015/16-os vadászati évben engedélyezik, míg az oroszlán vadászatára a 2016/17-es vadászati idényben lesz újra lehetőség.

Zambia 2013 januárjában állította le a nagymacskák vadászatát. Az év februárjában az SCI meghívta éves közgyűlésére a turizmusért felelős zambiai minisztert, ahol élénk eszmecserét folytattak a tilalom megszüntetésének lehetőségéről. 2013 őszén az SCI Alapítvány az évente esedékes Afrikai Vadvédelmi Konzultációs Fórumon (African Wildlife Consultative Forum) Zambiában tárgyalt afrikai kormányzati szervekkel, hivatásos vadászok érdekképviseleti szerveivel és vadvédelmi szervezetekkel a nagymacskák és más afrikai vadfajok védelmi és gazdálkodási programjairól.

A tárgyalások, úgy tűnik, eredményre vezettek, és a zambiai kormányzat elfogadta azokat az érveket, melyek bizonyítják, hogy a vadvédelem és a tartamos, bölcs hasznosítás egymást kiegészítő, nem egymást kioltó fogalmak. A Zambiai Vadvédelmi Hatóság (Zambian Wildlife Authority) a tudományos megalapozottságú vadgazdálkodás és vadvédelem mellett tört lándzsát. A pontos információkat, amint elérhetőek lesznek, folyamatosan közzétesszük.

lionsonroadblog

(forrás: firstforhunters.wordpress.com/2015/05/15/zambia-lifts-big-cat-hunting-ban/)